Pieczona gęś z sosem żurawinowym

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 26 godz.

Pyszne mięso z sosem żurawinowym polecam miłośnikom gęsi. Do tego pieczone buraczki.

  • 26 godz.

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
    1 noga z gęsi
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżki oleju
    sól
    1 burak pieczony
    pietruszka świeża
    5 oliwek zielonych
    kawałek ogórka zielonego

    sos żurawinowy:
    15 dkg żurawiny świeżej
    1/2 pomarańczy
    1 łyżka cukru trzcinowego
    3 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
    szczypta cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona gęś z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gęś zamarynowana 1. Mięso z gęsi marynuję, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc.
  • żurawina świeża 2. Do małego rondelka przekładam umyta żurawinę, dodaję sok z pomarańczy, wino i na wolnym ogniu przesmażam sos. Żurawina ładnie zmięknie i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy. Całość mieszam i zdejmuję z ognia
  • gęś upieczona 3. Przekładam do brytfanny gęś, i piekę do miękkości około godzinę.
    Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na plastry.
    . Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Gęś Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-14

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować