Galantyna z sosem żurawinowym

5 (1 ocen)

  • 4 godz.

idealne danie na przyjęcie urodzinowe lub spotkanie ze znajomymi.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Galantyna :
    • 1 kurczak ok 1,8 kg,
    • 5 marchwi,
    • 1 mały seler
    • 1 pietruszka
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 2 jajka
    • 4 łyżki kartoflanki
    • 4 łyżki bułki tartej
    • Vegeta i pieprz
    Sos żurawinowy:
    • 5 łyżek majonezu
    • 3 łyżki żurawiny ze słoika
    • 2 łyżeczki chrzanu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rosół Przystawki Galantyna Pasztet

Galantyna z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka, marchwi, pietruszki i selera oraz Vegety ugotować rosół.
  • 2. Mięso obrać i przestudzone przemielić przez maszynkę do mięsa.
    Marchew, seler i pietruszkę pokroić w drobna kostkę.
  • 3. Do miski włożyć przemielone mięso, warzywa pokrojone w kostkę , dodać posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, kartoflankę, bułkę tartą i 1 1/2 szklanki rosołu. Doprawić Vegetą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • 4. Na kawałki gazy ok 20 cm na 40 cm kłaść porcje masy i zawijać w rulon.
    W porcji 1 do 1 ( rosół do wody) plus 2 łyżki Vegety , włożyć rulony i gotować ok 10 min od zagotowania.
  • 5. Galantynę wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia.
    Gdy będzie zimną, zdjąć z niej gazę i włożyć do lodówki. Podawać z sosem.
  • 6. Sos: majonez, żurawinę i chrzan dokładnie wymieszać.

Porady

jeżeli lubimy ostrzejszy sos , można dodać więcej chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kurczak Warzywa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować