Galantyna z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka, marchwi, pietruszki i selera oraz Vegety ugotować rosół.
2.Mięso obrać i przestudzone przemielić przez maszynkę do mięsa.
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w drobna kostkę.
3.Do miski włożyć przemielone mięso, warzywa pokrojone w kostkę , dodać posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, kartoflankę, bułkę tartą i 1 1/2 szklanki rosołu. Doprawić Vegetą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
4.Na kawałki gazy ok 20 cm na 40 cm kłaść porcje masy i zawijać w rulon.
W porcji 1 do 1 ( rosół do wody) plus 2 łyżki Vegety , włożyć rulony i gotować ok 10 min od zagotowania.
5.Galantynę wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia.
Gdy będzie zimną, zdjąć z niej gazę i włożyć do lodówki. Podawać z sosem.
6.Sos: majonez, żurawinę i chrzan dokładnie wymieszać.
Porady
jeżeli lubimy ostrzejszy sos , można dodać więcej chrzanu.
Komentarze