Muffinki "choinki"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Polecam jako świąteczny smakołyk i ozdoba stołu. Smakują nie tylko dzieciom, ale również i dorosłym.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Babeczki:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    ziarna wydrążone z jednej laski wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego

    Dekoracja:
    250 g serka mascarpone
    150 g śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    zielony barwnik
    cukrowa posypka: kuleczki i śnieżynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki "choinki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i ziarna wanilii, mieszamy razem w dużej misce. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre - jajka, olej i jogurt naturalny.

    Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą przy pomocy łyżki. Ciasto nie musi być gładkie, może mieć grudki.

    Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a do każdej z nich nakładamy wcześniej przygotowane ciasto do około 3/4 wysokości.

    Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż muffinki się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mascarpone, kremówkę, barwnik i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną masę. Gotową masę nakładamy do szprycy i dekorujemy na kształt choinki (użyłam końcówki cukierniczej Wilton M1). Na samą górę dajemy śnieżynkę, a krem posypujemy cukrowymi perełkami.

Porady

Po wykonaniu muffinki należy schłodzić w lodówce i wyjąć przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować