Pieczeń z sosem żurawinowym

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem vinegret.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego z łopatki
    1 duża cebula
    1 duża marchewka
    1 por
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek
    mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa
    130 g margaryny
    1 słoik żurawiny leśnej (np. Devaldano 290 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałki (tak jak kotlety). Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przyprawy docisnąć ręką, następnie mięso delikatnie obtoczyć w mące.
    Cebulę obrać i pokroić w krążki. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę i ułożyć na niej cebulę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko smażyć jakiś czas, aż cebula lekko się przyzłoci. Na cebulę ułożyć mięso i przypiec krótko z obu stron. Dolać wody, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, oraz białą część z pora (również pokrojoną w krążki). Nałożyć pokrywę i smażyć około 45-60 minut, od czasu do czasu dolewając wody i obracając mięso.
    Jak już mięso zacznie się robić miękkie, do garnuszka wlać sos żurawinowy, dodać łyżkę wody i mieszając zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować