Pieróg czyli ciasto z kaszy gryczanej i twarogu jak u babci

4.36 (182 ocen)

  • 3 godz.

To ciasto bardzo często robiła moja babcia kiedy byłam mała. Jest regionalnym przysmakiem lubelszczyzny. Jest popularne w Biłgoraju i Janowie Lubelskim. Takich ciast zazwyczaj nie piecze się na codzień.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Szklanka kaszy gryczanej
    30 dag sera białego tłustego
    1/2 kostki masła
    4 jajka "zerówki"
    płaska łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    pół szkalnki śmietany

    na skórkę:
    szklanka mąki
    1 jajko
    łyżeczka cukru
    szczypta sol
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.36 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pieróg czyli ciasto z kaszy gryczanej i twarogu jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w 1/2 litra wody. Jak kasza pęcznieje w garnku (jeżeli łyżka "stanie" w garnku w kaszy) wówczas garnek z kaszą wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 150 st.) na 30 minut. Gdy kasza jest gotowa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy w misce - jako ostatni dodajemy ser.
    Skórka : Ze składników zagniatamy ciasto. jeżeli jest za twarde, dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy i przed włożeniem całości do piekarnika wkładamy ciasto do formy, na nie układamy masę z kaszy i sera i przykrywamy ciastem z wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 170 st 1,2 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować