Piernikowy sernik bez sera z polewą cynamonową na kakaowym spodzie

4.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To pyszny, lekki i kremowy a'la sernik upieczony na jogurtach greckich. Cudownie pachnie i fantastycznie smakuje, a dodatkowo posypany jest czekoladową posypką i posiekanymi orzechami nerkowca. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    225 g maki pszennej
    75 g cukru
    1,5 łyżeczki miodu
    1 duże jajko klasa "L"
    1 łyżeczka sody
    110 g masła / margaryny
    1 łyżka ciemnego kakao

    masa jogurtowa:

    150 g roztopionego masła / margaryny
    3 x 400 ml gęstego jogurtu greckiego
    200 g cukru
    5 dużych jajek klasa "L"
    3 opakowania 35 g budyniu waniliowego bez cukru
    40 g - 1 opakowanie przyprawy korzennej / piernikowej

    drip cynamonowy:

    200 g białej czekolady
    50 ml śmietany kremówki 30-36%
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu

    dekoracja:

    czekoladowa posypka
    100 g posiekanych orzechów nerkowca

    forma do pieczenia 28 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Piernikowy sernik bez sera z polewą cynamonową na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zarób ciasto i wyłóż nim dno i boki tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj gęsty jogurt grecki o temperaturze pokojowej, roztopiony i przestudzony tłuszcz, oraz wsyp budyń, a także przyprawę korzenną i wymieszaj. Gotową masę wylej na przygotowany nieupieczony spód i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. ( jeśli środek jest za płynny do dopiecz o dodatkowe 10 - 15 min. ) Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę.

    Do rondelka połam białą czekoladę, dodaj mielony cynamon oraz wlej śmietankę kremówkę. Całość rozpuszczaj nad kąpielą wodą do całkowitego połączenia się składników.

    Gotową i przestudzoną polewą polej wierzch zimnego sernika i posyp czekoladową posypką oraz posiekanymi orzechami nerkowca i wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować