Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i niezwykle pachnący sernik.Piernikowe ciasto i cynamonowa polewa jak najbardziej pasują do sernika.Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    2 łyżki kopiaste łyżki śmietany 12 %
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernika ( gotowego w wiadereczku )
    4 duże jajka
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 budynie waniliowe
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka rodzynek

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
  • 2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy,wsypujemy budynie w proszku i proszek do pieczenia,dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy.Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
    Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
  • 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut do zrumienienia.Upieczony sernik studzimy.
  • 4. Kakao,cukier i cynamon przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
  • 5. Gotową polewą polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Przyprawa do piernika Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować