Piernikowe- Stojące choinki

4.49 (148 ocen)

Pierniczki pięknie wyglądają, a ich zapach unosi się po całym domu. Mogą służyć także do dekoracji stroika lub można je położyć na gałęziach choinki.

Składniki:

  • Składniki:

    - 1/2 kg mąki,
    - 20 dag cukru pudru,
    - 20 dag miodu,
    - 12 dag margaryny,
    - 1 jajko,
    - łyżeczka sody,
    - przyprawa do pierników,
    - 2 płaskie łyżki kakao
    Lukier:
    - 1 białko,
    - 20-30 dkg cukru pudru,
    - Szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe- stojące choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szablony 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajko, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Ja ciasto sporządzam wieczorem, a rano piekę pierniczki.

    Na kartce papieru rysujemy i wycinamy wzory szablonów potrzebnych do przygotowania choinki. Na jedną choinkę potrzeba 3 pierniki (trzy szablony).

    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy poszczególne elementy od szablonów i pieczemy pierniki w 180°C przez około 15 minut.

    Przed pieczeniem delikatnie rozchylamy górne i dolne części choinki, by później nie było problemów przy jej składaniu.

    Gotowe, przestudzone elementy składamy razem, nakładając na siebie. W razie konieczności można delikatnie zeskrobać nadmiar ciasta nożem.

    Złożone choinki lukrujemy. Można posypać je dodatkowo kokosem. Ja udekorowałam je dodatkowo srebrnymi perełkami ( oczywiście jadalnymi).
  • 2. Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować