Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

Pierniki z podanego przepisu są miękkie, wiec ciasto można przygotować na ostatnią chwilę. Ja z podanej ilości składników przygotowałam kilka choinek, a z reszty ciasta wycięłam inne kształty.

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
    100 g masła
    ok. 110 g miodu płynnego
    2 jajka
    ½ szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżeczka sody
    15 g przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, dodać masło, cukier puder, jajka, śmietanę i miód. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypać mąką.

    Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) powykrawać kształty.

    Piec w temperaturze 190°C od kilku do kilkunastu minut, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i rozmiaru foremki. Ostudzić.

    Pierniczki przełożyć lukrem królewskim (białko + cukier puder) układając w stosik od największego do najmniejszego. Dowolnie ozdobić. Ja użyłam kolorowych perełek i z lukru plastycznego zrobiłam laski cukrowe.

Porady

Miód najlepiej dodać na końcu, aby otrzymać odpowiednio zwartą konsystencję ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować