Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

Wspaniała, jadalna dekoracja świątecznego stołu. Piernikowe choinki pięknie się prezentują i wybornie smakują. Zapakowane w ozdobnym woreczku będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Polecam! ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g płynnego miodu
    125 g masła
    150 g cukru
    500 g maki pszennej
    2 łyżki kakao
    20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy)
    szczypta soli
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Dodatkowo:
    lukier królewski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pieczenia i sól wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną mieszankę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Lukier: przygotować zgodnie z przepisem.
  • 4. Największe pierniczki obficie wysmarować lukrem, przykryć mniejszymi pierniczkami. I tak do końca. Na górze umieścić najmniejsze pierniczki jako gwiazdki choinek. Choinki odstawić do wyschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do kilku miesięcy. Smacznego!

Porady

Przepis na około 10 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Przyprawy korzenne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować