Piernikowe choinki

  • wyświetlono: 1498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealna dekoracja świątecznego stołu i wspaniały pomysł na prezent dla bliskich.

smerfetka79
  • 120min

Składniki

Piernikowa choinka

Składniki:

1 kg mąki pszennej
8 żółtek
5 białek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki sody
przyprawa do piernika duża-można nawet 2 opakowania
jeśli jest mało aromatyczna albo chcemy otrzymać o bardziej intensywnym smaku
łyżeczka cynamonu
300 g masła
350 gram miodu- 250 prawdziwego i 1oo gram sztucznego.
1 łyżka smalcu
ozdoby
400-500 gram białej i ciemnej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowe choinki

  • choinki piernikowe1. Na 1 dzień przed pieczeniem:

    Śmietanę wyjmujemy z lodówki aby w miarę możliwości miała temperaturę pokojową. Kakao mieszamy razem z mąką i kawą, mieszamy, odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami, gdy chwilę przestygnie wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści, a następnie wystygnie. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy i czekamy aż śmietany zwiększy swoją objętość. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ubite na puszysto żółtka.Ubite jaja- połączone z żółtkami przekładamy do misy z mąką i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą. Ciasto może się wydawać rzadkie- i takie powinno być- nie martwcie się przez dobę zgęstnieje.
  • ciasto na pierniki2. W dniu pieczenia:

    Ciasto wyrabiamy- może się ciężko formować- tym bardziej że jest zimne. Ciasto jest dosyć luźne, dlatego należy je dosyć obficie podsypywać mąką.(Jeśli będziemy mieć zbyt luźne, zbyt ciężko będzie nam formować- możemy je przerobić z dodatkiem mąki- ok. 0,5szklanki). Kolejne partie ciasta rozwałkujemy i wycinamy odpowiednie kształty- do choinki potrzebne są foremki gwiazdki o różnych wielkościach- ja korzystałam z ok,12-15 gwiazdek różnej wielkości. Na wierzch możemy wykonać dodatkowo aniołka, lub maleńką gwiazdkę.

    Blachę wykładamy papierem a gotowe ciasteczka układamy w odstępach od siebie.

    Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok 4-5 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja na termoobiegu piekłam ok. 4min-5 minut). Studzimy.

    * Jeśli chcecie aby pierniczki miały błyszczącą skórkę, przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym białkiem.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Gwiazdki smarujemy cienką warstwą czekolady i sklejamy kolejnym coraz mniejszymi gwiazdkami- wykonując dodatkowo obrót aby końce gwiazdek nachodziły na siebie naprzemiennie. Czynność powtarzamy aż do uzyskania pożądanego kształtu/wysokości. Gdy choinka będzie gotowa oblewamy dodatkowo jej brzegi czekoladą- tworząc opadający śnieg a następnie obsypujemy posypką czekoladową i np. koralikami cukrowymi, kwiatkami, itp. Wszystko zależy od naszych pomysłów.

Porady

*Zamiast stworzenia choinki możemy wyciąć np. gwiazdeczki lub inne kształty i pięknie udekorować. Mniejsze możemy przeznaczyć do stworzenia dekoracji na choinkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylapiernikiwypieki świątecznepomysł na prezent

Komentarze

Podobne przepisy

piernikowe choinki

Dodane przez: mariolka

Piernikowe choinki

Pomysł na oryginalne podanie świątecznych...

Aromatyczne piernikowe choinki

Dodane przez: AnetaJ

Aromatyczne piernikowe choinki

Mają niesamowity smak i aromat,...

Dodane przez: PolskaGotuje

Piernikowe choinki i pierniki

Tegoroczne nasze choinki z przepisu...

Piernikowe choinki

Dodane przez: RedakcjaPP

Piernikowe choinki

Pracuję jako księgowa, a moje hobby...

Choinki

Dodane przez: alaaa

Choinki

Choinki są do zjedzenia jak i...

Choinka

Dodane przez: jlatuszek

Choinki

Super pomysł na wspólny czas z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE