Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsypujemy mąkę w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajo (nie jest konieczne i można pominąć ale ja zazwyczaj dodaję 1). Mieszamy widelcem, zagarniając kolejną część mąki.Następnie dodajemy ciepłą wodę stopniowo. Dodajemy jej tyle aż ciasto uzyska jednolitą gładką i swoistą dla tego typu wyrobu konsystencję. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Podczas gdy będziemy robić kolejne partie pierogów pamiętajcie aby ciasto było przykryte, aby nam się nie zeschło.
Farsz: Kaszę gotujemy na sypko na mleku. Ja nie wyciągałam jej z woreczków, tylko gotowałam tak jak na wodzie. Można też ugotować kaszę tradycyjnie, taką sypaną ale tak po prostu od jakiegoś czasu wydaję mi się wygodniej i szybciej bo nie muszę stać nad garnkiem i mieszać. Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, dodając jajko oraz cukry. Całość dokładnie wyrabiamy.Ciasto wałkujemy na kilka mm grubości. Szklanką z cienkim rantem wycinamy kółeczka. Na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania).
2.Gotowe pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę (mieszając delikatnie najlepiej wypukłą stroną drewnianej/silikonowej łyżki) i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinę oleju/oliwy aby pierogi nam się później nie sklejały.
Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem
Porady
Do nadzienia możemy dodać odrobinę pokruszonych (suszonych) lub świeżych pokrojonych listków mięty.
Komentarze