Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

  • wyświetlono: 6570 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ten przepis to sztandarowy przepis na pierogi rodem z Lubelszczyzny. Moi domownicy je uwielbiają.

smerfetka79
  • 120min

Składniki

farsz:
4 torebki kaszy gryczanej prażonej
1 litr mleka
2 łyżki cukru z wanilią+ cukier do smaku
800-900 gram sera twarogu półtłustego/opcjonalnie tłustego
1-2 jaja
*można dodać rozkruszoną miętę
ciasto:
1 kg mąki poznańskiej
1 jajo
1 łyżka oliwy/oleju
ciepła woda - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

  • 1. Na stolnicę wsypujemy mąkę w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajo (nie jest konieczne i można pominąć ale ja zazwyczaj dodaję 1). Mieszamy widelcem, zagarniając kolejną część mąki.Następnie dodajemy ciepłą wodę stopniowo. Dodajemy jej tyle aż ciasto uzyska jednolitą gładką i swoistą dla tego typu wyrobu konsystencję. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Podczas gdy będziemy robić kolejne partie pierogów pamiętajcie aby ciasto było przykryte, aby nam się nie zeschło.

    Farsz: Kaszę gotujemy na sypko na mleku. Ja nie wyciągałam jej z woreczków, tylko gotowałam tak jak na wodzie. Można też ugotować kaszę tradycyjnie, taką sypaną ale tak po prostu od jakiegoś czasu wydaję mi się wygodniej i szybciej bo nie muszę stać nad garnkiem i mieszać. Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, dodając jajko oraz cukry. Całość dokładnie wyrabiamy.Ciasto wałkujemy na kilka mm grubości. Szklanką z cienkim rantem wycinamy kółeczka. Na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania).
  • 2. Gotowe pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę (mieszając delikatnie najlepiej wypukłą stroną drewnianej/silikonowej łyżki) i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinę oleju/oliwy aby pierogi nam się później nie sklejały.

    Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem

Porady

Do nadzienia możemy dodać odrobinę pokruszonych (suszonych) lub świeżych pokrojonych listków mięty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylakasza gryczanakuchnia regionalna

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodane przez: morrigan23

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Przepis powstał pod wpływem dyskusji...

Pierogi z serem i kaszą

Dodane przez: bienpyt

Pierogi z serem i kaszą gryczaną

Sycące danie bezmięsne. Wspaniała...

Pierogi z serem na słodko

Dodane przez: Bo-Bożena

Pierogi z białym serem na słodko

Bardzo dobre , słodziutkie pierogi...

Pierogi z Kaszą Gryczaną i serem białym

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Pierogi z Kaszą Gryczaną i serem białym

Dziś odskocznia od standardowych...

palce lizać

Dodane przez: beciiaaa

Pierogi z kaszą gryczaną, brokułem i żółtym...

Pyszne pierożki z kaszą gryczaną...

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Dodane przez: Beata07

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Pierogi... czy ktoś ich nie lubi?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE