Domowy sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest idealny jako baza do pizzy. polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Ok 1 kg soczystych, czerwonych pomidorów
    kawałek papryczki chili (w zależności od preferencji)
    kilka listków bazylii (u mnie było 4-5 dużych)
    1 cebula
    do smaku: zioła prowansalskie, szczypta cukru, soli i pieprzu świeżo mielonego
    2-3 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek (2-3 łyżki)

Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-089dny1 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i chwilę dusimy na oliwie.Pomidorki nacinamy na krzyżyk po przeciwnej stronie miejsca korzonka. Zalewamy na chwilę wrzącą wodą. Ze sparzonych pomidorów ściągamy skórkę kroimy na pół i usuwamy ziarnisty miąższ. Przekrojone na mniejsze części przekładamy na patelnie z cebulą.Dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę i roztarty czosnek. Całość dusimy do miękkości.
  • 2. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie całość przekładamy do pojemniczka od blendera dodajemy zioła, całość dokładanie mieszamy (jeśli nie chcemy robić tego blenderem możemy po prostu dłużej dusić sos a zioła dodać w formie posiekanej). Przekładamy na chwile na patelnie- doprawiamy do smaku: solą, pierzem i cukrem ..i gotowe.

Porady

Sos można przełożyć do słoiczków i za pasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy