Piernikowe choinki

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W naszym domu pierniczki przygotowaliśmy już 2 tygodnie temu. Przez ten czas pierniczki zmiękły i dopiero dziś mogliśmy je udekorowaliśmy. Niestety miało powstać więcej pierniczkowych choinek jednak część ciastek zniknęła w jakiś tajemniczy sposób :) Być może mieliście podobną sytuację ze znikającymi ciasteczkami, gdy w domu są dzieci ?

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g miodu
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    1 łyżka kakao
    50 g cukru pudru
    1 jajko
    400 g mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier:
    cukier puder
    sok z cytryny/pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli macie miód o stałej konsystencji należy go podgrzać i lekko przestudzić *. Do miodu dodajemy przyprawę korzenną, cukier puder, kakao, jajko,a na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Z wymienionych składników zagniatamy dość twarde ciasto*. Rozwałkowujemy je na około 5 mm grubości. Z ciasta za pomocą foremek wycinamy kształt gwiazdek.

    Pierniczki pieczemy na blaszce wysypanej mąka około 7- 10 minut w temperaturze 190 ºC.
  • 2. Porcję cukru pudru przekładamy do miseczki i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być średnio płynny tak żeby nieznacznie rozpłynął się po ciastku. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Dodatkowo na lukier można doczepić dekoracyjne cukiereczki.

Porady

*Do płynnego miodu możecie od razu dodać resztę składników ** Gdyby ciasto było zbyt twarde można dodać do niego 1-2 łyżki śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować