Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnące przyprawą korzenną choineczki są ozdobą świątecznego stołu. Ozdobione lukrem i kolorowymi cukiereczkami, odpowiednio zapakowane nadają się również na prezent dla bliskich nam osób.
W tym roku zrobiłam z dziewczynkami również ciasteczka w kształcie aniołków, bombek i gwiazdek. Było mnóstwo świetnej zabawy. Pierniczki są miękkie i bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 1/2 szklanki miodu pszczelego lub powideł dyniowo-pomarańczowych (ja zrobiła jedna porcję z miodem, a drugą z powidłami),
    - 3 szklanki (250ml) mąki pszennej,
    - 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
    - 100g masła (1/2 kostki),
    - 2 duże jajka,
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - opcjonalnie kwaśna śmietana.
    Lukier
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 1-2 łyżki gorącej, przegotowanej wody,
    - sok z cytryny.
    Ozdoby
    kolorowe drobne cukiereczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe choinki 1. Miód (powidło) i masło wkładamy do jednego naczynia, topimy cały czas mieszając do połaczenia się składników i studzimy.
  • Piernikowe choinki 2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy przyprawę do pierników, jajka i roztopione masło z miodem. Siekamy całość nożem i wyrabiamy rękoma. Gdy masa jest zbyt luźna dodajemy trochę mąki, gdy jest zbyt sucha dodajemy trochę śmietany. Ciasto ma być elastyczne, miękkie i ma mieć konsystencję ciasta makaronowego.
  • Piernikowe choinki 3. Ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 5 mm i wykrawamy specjalnymi foremkami gwiazdki o różnej wielkości (ja miałam 5 rozmiarów). Pozostałe ścinki z ciastek ponownie zagniatamy, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka.
  • Piernikowe choinki 4. Ja zrobiłam również pierniczki w kształcie aniołków, śnieżynek i bombek.
    Ciastka układamy na wysmarowanej olejem blaszce.
    Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20min, rozmiarami, każdy na oddzielnej blaszce.
    Ciastka studzimy.
  • Piernikowe choinki 5. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą na gładką masę, dodajemy stopniowo sok z cytryny, cały czas ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy (lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem). Gdy jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze soku z cytryny, gdy zbyt rzadki cukru pudru.
    Największe gwiazdki ozdabiamy lukrem na brzegach i środku. Przyklejamy do nich mniejsze, znowu smarujemy lukrem i przyklejamy kolejne mniejsze gwiazdki. Na końcu posypujemy kolorowymi cukiereczkami.

Porady

Pierniczki możemy przygotować dużo wcześniej 3-4 tygodnie przed świętami i przechowywać w zamkniętych pudełkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować