Przepyszna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z żółtek, połowy szklanki cukru, tłuszczu, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. 2 z nich włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
2.Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Posypać cynamonem i jeśli jest potrzeba cukrem.
3.Ubić sztywną pianę z białek i wciąż ubijając dodać szklankę cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną.
4.Niezamrożonym ciastem wylepić spód blachy, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę a na koniec 3 część ciasta również startą na tarce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Porady
Ciasto świetnie smakuje gorące, podane z lodami waniliowymi, wręcz rozpływa się w ustach.
Komentarze