Piernikowa choinka lukrowana

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Piernikowa choinka lukrowana - smaczna dekoracja na stół lub słodki prezent pod choinkę :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 i 1/2 łyżeczki kakao
    200 g miodu
    100 g roztopionego masła
    1 jajko
    Lukier:
    2 białka
    szczypta soli
    2½ szklanki - cukru pudru
    oraz foremki do wycinania rożnej wielkości gwiazdek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Piernikowa choinka lukrowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Roztopione masło połączyć z miodem. Gdy masa przestygnie, dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez około 3-4 godziny.
    Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wyciąć gwiazdki – różnej wielkości .
    Piec 8-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, w zależności od wielkości gwiazdek.
    Lukier:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier.
    Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej. Na czubku umieścić najmniejsza gwiazdkę.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować