600 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki kakao
200 g miodu
100 g roztopionego masła
1 jajko
Lukier:
2 białka
szczypta soli
2½ szklanki - cukru pudru
oraz foremki do wycinania rożnej wielkości gwiazdek
Sposób przygotowania przepisu:
Piernikowa choinka lukrowana
1.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Roztopione masło połączyć z miodem. Gdy masa przestygnie, dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez około 3-4 godziny.
Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wyciąć gwiazdki – różnej wielkości .
Piec 8-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, w zależności od wielkości gwiazdek.
Lukier:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier.
Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej. Na czubku umieścić najmniejsza gwiazdkę.
Smacznego:)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze