PIERNIKOWA CHOINKA

0 (0 ocen)

Choinka pachnąca przyprawami, apetyczna i podkreślająca atmosferę wyjątkowych świąt. Robi wrażenie ;-)

Składniki:

  • 75 g masła
    250 g miodu pszczelego
    120 g cukru (dałam ok. 100 g)
    jajko
    500 g mąki
    opakowanie przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa cukrowa/lukier/ubite białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Piernikowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam miód i cukier - podgrzewałam do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiłam do wystygnięcia.
  • 2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę połączyłam, wbiłam jajko i wymieszałam składniki.
  • 3. Do tego wlałam zawartość rondelka i zagniotłam ciasto. Uformowałam kulę, przykryłam ściereczką i pozostawiłam w temp. pokojowej na 2 do 3 godzin.
  • 4. Po upływie tego czasu ciasto podzieliłam na 2 części i każdą - podsypując mąką, rozwałkowałam na placek o grubości m/w 0,5 cm.
  • 5. Foremkami wykrawałam różnego rozmiaru gwiazdki, w środku wykroiłam mały otwór na drążek od stojaczka.
  • 6. Wystudzone pierniki polukrowałam masą cukrową i układałam jednym na drugi (wg rozmiaru).
  • 7. Ciasteczka ułożyłam na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i piekłam około 15 minut w temp. 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować