Miękkie pierniki z lukrem królewskim

5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaletą pierników jest to,że są od razu miękkie i nie są twarde jak kamień. Po prostu można je zrobić 2 dni przed świętami i delektować się ich miękkim smakiem. Pierniki od lat robimy zawsze w Mikołajki 6 grudnia. W takim dniu udziela nam się nastrój świąteczny i zabieramy się za pieczenie pierników.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 40-50 pierników

    1/3 kostki masła
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    1 jajko
    3-4 łyżki kakao

    Lukier królewski do ozdoby
    Składniki:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    1 białko
    + barwniki
    Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Miękkie pierniki z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa na pierniki 1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
  • ciasto na pierniki 2. Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
  • ciasto na pierniki 3. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  • ciasto na pierniki 4. Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
  • pierniki 5. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.
  • Pierniki 6. Przed lukrowaniem pierniki studzimy.
  • Lukier królewski 7. Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.

    Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.

    Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
  • Lukier królewski 8. Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
  • ozdabianie pierników 9. Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.

Porady

Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem. Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować