Domowe pierniki z lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowych pierniczków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 0,5 szklanki miodu
    - 1/4 szklanki oleju
    - 1 łyżka kakao
    - 1 jajko
    - 1 łyżka margaryny
    - 0,5 łyżki sody oczyszczonej
    - 3 łyżki cukru
    - 20 g przyprawy do piernika

    Lukier
    - 1 białko
    - około 1 szklanka cukru pudru
    - niebieski barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Domowe pierniki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika dajemy do garnka. Zagotowujemy i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na całą noc.
  • 2. Następnie wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Pierniczki układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Studzimy.
  • 3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem. Jak już będzie odpowiednia konsystencja dodajemy barwnik. Pierniczki dekorujemy lukrem. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować