Pierniki razowe pszenno-żytnie

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Atrakcyjny dla dzieci sposób na przemycenie w ciasteczkach wielu cennych składników. Nawet się nie zorientują, że pierniczki są z mąki razowej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna razowa - 100 g
    mąka żytnia typ 1100 - 250 g
    domowa przyprawa do pierników - 3 łyżeczki
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    szczypta soli
    miód - 5 łyżek
    masło – 100 g
    cukier trzcinowy - ½ szk.
    jajko - 1 szt.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Pierniki razowe pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj w misce obie mąki, przyprawę do pierników, sodę i szczyptę soli. Masło roztop razem z cukrem i miodem, odstaw do przestygnięcia. Przełóż do miski z mieszanką suchych składników, dodaj jajko. Zagnieć ręcznie lub zmiksuj mikserem gładkie i elastyczne ciasto.
  • 2. Delikatnie podsypując mąką rozwałkuj do grubości pół centymetra i wycinaj foremkami ciastka.
  • 3. Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz około 10 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie dekoruj lukrowymi pisakami oraz lukrem utartym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować