Proziaki pszenno-żytnie

  • wyświetlono: 2458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szybkie domowe pieczywo z patelni

edytaha

Składniki

125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki pszenno-żytnie

  • proziaki1. Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
    Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
    Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
    Podawać najlepiej świeże z dowolnymi dodatkami, np. serek wiejski, dżem, konfitura, miód, masło smakowe.

Porady

Kawałki ciasta pozostałe po wykrawaniu krążków ponownie zagniotłam i rozwałkowałam cieniutkie placuszki, które również usmażyłam na suchej patelni. Były rewelacyjnie chrupiące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilplackizdrowie_na_talerzuszkola_babcikefirzsiadłe mlekomaka zytniasoda oczyszczonaproziaki

Komentarze

Podobne przepisy

bułki pszenno-żytnie

Dodane przez: klementynka

bułki pszenno-żytnie

Domowe pieczywo jest zdrowsze i...

chleb pszenno-żytni

Dodane przez: mariolka

Chleb pszenno-żytni

Na drożdżach i na zakwasie jednocześnie....

Chleb pszenno-zytni

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Chleb pszenno-żytni

Domowe pieczywo jest najlepsze....

Pszenno-żytni chleb z garnka

Dodane przez: Joanna Kryla

Pszenno-żytni chleb z garnka

Zdecydowanie najlepszy domowy chleb...

image-1tle8pn

Dodane przez: słodyczka

Chleb pszenno-żytni

bardzo miękki, długo zachowuje...

Proziaki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Proziaki

Bułeczki na sodzie,banalnie proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE