Pierniki

2 (1 ocen)

  • 60 min

Pierniczki upiekłam wieczorem, a jeszcze rano pachniało nimi w całej kuchni. Są chrupiące, ale nie twarde i nadają się od razu do jedzenia. Smakują świetnie i podejrzewam że nie przetrwają jeszcze do Świąt - ale to nic, z przyjemnością upiekę kolejną porcję:) Aha, w trakcie pieczenia kszt

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 40 sporych ciastek:
    2 szklanki mąki pszennej+ 3 łyżki do podsypania
    150 g. masła
    3 duże żółtka
    2 pełne łyżki przyprawy korzennej do pierników
    1 płaska łyżka cynamonu
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżki miodu lipowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do dużej miski przesiewam mąkę z cukrem pudrem, dodaję sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do pierników, mieszam łyżką żeby się połączyły. Rozpuszczam masło, wlewam do mąki, dodaję miękkie miód i żółtka. Mieszam chwilkę ciasto łyżką, a potem dłonią - powinno być mięciutkie i elastyczne. Schładzam je pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowuję na grubość pół centymetra i wycinam foremkami proste kształty (ciasto trochę rozlewa się w trakcie pieczenia i nie zachowa szczegółów). Wstawiam do nagrzanego piekarnika: termoobieg temperatura 150 stopni C na 15 minut, góra-dół temperatura 185 stopni na ok. 20 minut. Upieczone pierniczki powinny być złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować