Piernik z masą cappuccino

0 (0 ocen)

Piernik w eleganckim wydaniu, zapraszam:)

Składniki:

  • Piernik:

    1,5 szklanki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    2 czubate łyżki powideł śliwkowych
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki mleka

    Masa:

    200 g śmietany 30%
    4 łyżki cappuccino
    2 cukry waniliowe
    Śmietan-fix
    190 g białego sera półtłustego
    5 łyżek jogurtu naturalnego

    Polewa:

    100 ml śmietany 30%
    100 g kuwertury czekoladowej

    Dodatkowo:
    1 łyżka płatów migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki ciasta 1. Piernik: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodać cynamon, przyprawę do piernika. Wymieszać.
  • żółtka utrzeć z cukrem 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać mleko, olej oraz powidła. Wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać mikserem.
  • ciasto przelać do formy 3. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i rozkroić na pół.
  • 4. Masa: Do miski przelać śmietankę, dodać cukier waniliowy, zagęstnik do śmietany i 2 łyżki cappuccino. Ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
  • 5. Do drugiej miski przełożyć biały ser, dodać resztę cappuccino oraz drugi cukier waniliowy. Mieszać mikserem. Dodać jogurt i utrzeć na gładko. Do utartego ser dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem.
  • masą posmarować płat piernika 6. Wykonanie: Na talerz położyć pierwszy krążek piernika i rozsmarować cały krem. Położyć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki na godzinę.
  • 7. Polewa: Do miski przelać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać w kąpieli wodnej do roztopienia czekolady. Polewą udekorować ciasto. Posypać płatkami migdałowymi ( wcześniej przesiekać je nożem). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować