Piernik z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodać cynamon, przyprawę do piernika. Wymieszać.
2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać mleko, olej oraz powidła. Wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać mikserem.
3. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i rozkroić na pół.
4. Masa: Do miski przelać śmietankę, dodać cukier waniliowy, zagęstnik do śmietany i 2 łyżki cappuccino. Ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
5.Do drugiej miski przełożyć biały ser, dodać resztę cappuccino oraz drugi cukier waniliowy. Mieszać mikserem. Dodać jogurt i utrzeć na gładko. Do utartego ser dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem.
6.Wykonanie: Na talerz położyć pierwszy krążek piernika i rozsmarować cały krem. Położyć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki na godzinę.
7.Polewa: Do miski przelać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać w kąpieli wodnej do roztopienia czekolady. Polewą udekorować ciasto. Posypać płatkami migdałowymi ( wcześniej przesiekać je nożem). Smacznego!
Komentarze