Piernik staropolski z masą orzechową

4.43 (185 ocen)

Tradycyjny piernik staropolski z masą orzechową, powidłami śliwkowymi i polewą. Długo dojrzewający, ale wyjątkowy smak rekompensuje czas oczekiwania. Ten piernik jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • PIERNIK:
    250g miodu
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/2 szklanki cukru białego
    75g masła
    50g smalcu
    2 małe jajka
    500g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki sody
    1/4 szklanki zimnego mleka
    20g przyprawy do piernika

    MASA ORZECHOWA:
    300g orzechów włoskich
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    60ml spirytusu

    POWIDŁA:
    2 szklanki powideł śliwkowych
    1 gorzka czekolada

    POLEWA:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki kakao
    50g masła
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.43 (185 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-084cx1o 1. Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka,przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min. Piekłam w formie 23x33. Najlepiej piec parę dni przed planowanym spożyciem.
  • 2. POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • image-2240fbn 3. MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku.
  • image-22is1yq 4. Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem.
  • 5. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik. Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej nastawić w drugiej połowie listopada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Orzechy Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik staropolski

To może cię zainteresować