Piernik królewski z masą orzechową

4.51 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Piernik królewski z masa orzechowa oraz powidłami wymieszanymi z czekoladą . Przepyszny , nieziemsko smakuje , swiąteczny- i na codzień takze polecam!!! Pod mase dałam tzw, podkład -powidła wymieszane z czekolada-całośc jest przeepyszna! a wierzch udekorowałam polewa czekoladowa :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka sztucznego miodu
    1 szklanka oleju
    1 szklanka bardzo mocnej zimnej herbaty
    4 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 przyprawa do piernika
    1 szklanka pełna cukru

    Masa orzechowa:

    1 ,5szklanka cukru pudru
    15 łyżek mleka
    5 dkg orzechów włoskich zmielonych
    2 żółtka
    2 łyzk i masła
    trochę rumu do smaku
    ORAZ
    POWIDŁA SLKIWKOWE ,
    DESEROWA CZEKOLADA-

    oraz
    gotowa polewa czekoladowa na wierzch
    i
    2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik królewski z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki ,1 łyżeczke sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Dodajemy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody .
    Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części . Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem . Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.


    Masa:

    Masa orzechowa :
    Cukier,mleko i orzechy zagotować.lekko ostudzic , i do ciepłej masy dodac żółtka,masło i na końcu troche rumu..
    ----
    Powidła wraz z czekolada deserową przełozyc do garnka i podrzewając wymieszac az składniki sie połącza.

    Przełozenie:
    Piernik posmarować cienko gorącymi powidłami wymieszanymi z czekoladą, na to posmarowac ciepłą mase orzechowa i przykryć 2 blatem, który takze podobnie posmarowac , przykryc ostatnim blatem , ,
    Ukdekorować polewą czekoladowa tworząc tzw. esy floresy. , i od razu na polewe zetrzec na tarce troche mlecznej czekolady.

    Przełożony piernik powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.

    .

Porady

Ciasto pieke kilka dni przed spzyciem. nblacha 34 x 23. Jesli masa orzechowa nie jest zbyt luzna nalezy zwiekszyc ilośc mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować