Piernik z masą marcepanową i powidłami

4.46 (154 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mleka

    Masą marcepanowa:
    200 g zmielonych migdałów
    200 g cukru pudru
    35 g wody
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki)

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym)

    Polewa czekoladowa:
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    1,5 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z masą marcepanową i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z masą marcepanową i powidłami 1. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
    Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut.
    Zostawić do wystudzenia.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami 2. Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder, dodać wodę i ekstrakt migdałowy. Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma. Uformować kulę. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami 3. Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę marcepanową. Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach, bo nie udało mi się przełożyć w całości.
    Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami 4. Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe. Przykryć drugą częścią ciasta.
    Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami 5. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić
    w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
    Gotową polewę wylać na ciasto. Piernik z masą marcepanową i powidłami jest gotowy do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować