Piernik z masą marcepanową i powidłami

  • wyświetlono: 1170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.

IMG_20190613_095635
  • 16 porcje
  • 65min
  • Średni

Składniki

2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Masą marcepanowa:
200 g zmielonych migdałów
200 g cukru pudru
35 g wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki)

Dodatkowo:
powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym)

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
1,5 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z masą marcepanową i powidłami

  • Piernik z masą marcepanową i powidłami1. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
    Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut.
    Zostawić do wystudzenia.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami2. Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder, dodać wodę i ekstrakt migdałowy. Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma. Uformować kulę. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami3. Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę marcepanową. Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach, bo nie udało mi się przełożyć w całości.
    Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami4. Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe. Przykryć drugą częścią ciasta.
    Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny.
  • Piernik z masą marcepanową i powidłami5. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić
    w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
    Gotową polewę wylać na ciasto. Piernik z masą marcepanową i powidłami jest gotowy do podania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernik

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik last minute

Dodane przez: joanna30

Piernik last minute z powidłami

Piernik last minute jest świetną...

Piernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik z powidłami śliwkowymi

Pyszny i pachnący korzennymi przyprawami...

Piernik z powidłami

Dodane przez: alaaa

Piernik z powidłami

Ten piernik możecie upiec przed...

Piernik

Dodane przez: Di bloguje

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

To idealna propozycja na świąteczne...

Ciasto chałwowe z powidłami i masą słonecznikową

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto chałwowe z powidłami i masą słonecznikową

Dodatek chałwy sprawia, że ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE