Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.
Piernik z masą marcepanową i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut.
Zostawić do wystudzenia.
2.Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder, dodać wodę i ekstrakt migdałowy. Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma. Uformować kulę. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.
3.Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę marcepanową. Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach, bo nie udało mi się przełożyć w całości.
Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia.
4.Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe. Przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny.
5.Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić
w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
Gotową polewę wylać na ciasto. Piernik z masą marcepanową i powidłami jest gotowy do podania.
Komentarze