Piernik drożdżowy

5 (157 ocen)

  • 55 min

Smaczny i lekki jak puszek piernik na drożdżach przełożony kremem i powidłem śliwkowym. Polecam na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :)

  • 55 min

Składniki:

  • 35 dkg mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka miodu
    1 szklanka oleju
    7 jajek
    1 opakowanie drożdży świeżych
    2 łyżeczki sody
    3 opakowania przyprawy do piernika

    Krem:
    1 kostka masła
    1/2 szklanki ajerkoniaku
    1/2 szklanki cukru pudru

    1 mały słoik powideł śliwkowych

Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Piernik drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże utrzeć dodając żółtka,olej i miód. Następnie mąkę z przyprawą do piernika i sodę a na końcu pianę z białek. Ciasto wylać na blachę i upiec w 170 stopniach przez ok.50 minut. Po upieczeniu przekroić na 4 placki.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Przełożyć placki kremem i powidłem.Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować