Składniki na spód:
150 g herbatników lub biszkoptów
50 g masła
Ciasteczka kruszę lub blenduję, masło roztapiam. Do masła dodaję zmielone ciasteczka i dokładnie mieszam.
Dno tortownicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka wymieszane z masłem. Rozprowadzam na całym dnie i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (może być z wiaderka)
330 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
1 szklanka cukru
2 garście mielonych migdałów
6 jajek
2 łyżki rumu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie)
Sernik na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciasteczka kruszę lub blenduję, masło roztapiam. Do masła dodaję zmielone ciasteczka i dokładnie mieszam.
Dno tortownicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka wymieszane z masłem. Rozprowadzam na całym dnie i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki.
2.Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w mikserze i miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylewam do tortownicy. Całość piekę w 160 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty z sernikiem w środku przez kolejne 15-20 minut. Następnie sernik odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Do sernika nie dodaje się mąki ziemniaczanej, budyniu ani kaszy. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
Smacznego :)
Komentarze