Babka na kwaśnej śmietanie

4.38 (215 ocen)

bardzo smaczna, idealna do popołudniowej herbatki

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy
    dowolny aromat do ciast
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.38 (215 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodawać porcjami kwaśną śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta. Dobrze wymieszać. Na końcu dać oliwę i aromat do ciast i dokładnie razem połączyć wszystkie składniki. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Piec 45 minut w 180 st C lub do tzw. "suchego" patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować