Mięciutkie Bułeczki Na Kwaśnej Śmietanie

3.8 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowe pieczywo uwielbiam i jeśli tylko mam chwilkę i ochotę to szybko przygotowuje je w mojej kuchni w mojej własnej mini piekarni.
Dzisiaj podaje Wam przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki, są naprawdę delikatne i pozostają takie na wet na drugi dzień wypróbujcie i dajcie znać czy smakowały ;)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 bułek:

    zaczyn:
    100 ml wody
    1/2 płaskiej łyżeczki cukru
    9 g drożdży świeżych
    ciasto:
    250 g mąki pszennej tortowej
    3/4 płaskiej łyżeczki soli
    90 g kwaśnej śmietany 18 %
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

3.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Mięciutkie bułeczki na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
    2. Do miski dajemy mąki, sól oraz kwaśną śmietanę.
    Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
    Wyrobione ciasto w misce przykrywamy folia i odstawiamy do wyrośnięcia.
    3. Po wyrośnięciu krótko je przegniatamy i dzielimy na 5 równych porcji z których formujemy bułki i układamy je na blaszce lekko rozpłaszczając.
    Zostawiamy do ponownego krótkiego podrośnięcia na 20 minut.
    Bułki pieczemy w 190 stop. przez18 minut.

    Po upieczeniu przekładamy na kratkę, bułeczki najpierw będą chrupiące a w trakcie stygnięcia zmiękną. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować