Piernik na cydrze jabłkowym

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza propozycja to piernik na cydrze jabłkowym. Pięknie pachnący jabłkami i przywołujący wspomnienia lata. Cydr jabłkowy jako dodatek do piernika stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej wody dodawanej w przepisach. Moim zdaniem cydr wzbogaca smak ciasta.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 ml płynnego miodu
    100 ml cydru jabłkowego
    100 g czekolady mlecznej
    50 g kakao
    50 g rodzynek
    50 g skórki pomarańczowej
    30 g przyprawy do piernika
    10 g proszku do pieczenia
    5 g sody oczyszczonej
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik na cydrze jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy miód, cydr jabłkowy, kakao i przyprawę do piernika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy. Rodzynki namoczone w wodzie osypujemy mąka. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią ciasto. Posypujemy wierzch skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować