Wielkanocne ciasteczka last minute

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wielkanocne ciasteczka last minute

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 30 porcje
  • 120min

Składniki

- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła (zimnego),
- 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g / odrobina aromatu migdałowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- ok. 120 g cukru pudru.

Lukier królewski:
- 2 białka (ok. 30 g jedno),
- 300 g cukru pudru,
- ok. 10 kropli soku z cytryny,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocne ciasteczka last minute

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką. Następnie użyłam ozdobnego drewnianego wałka z napisem (prezent od męża), wykrajamy okręgi szklanką o ostrych krawędziach lub inny wzór foremek do ciasteczek (wielkość wg uznania). Układamy na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. wówczas ciasto nie zleje się, a wzorki zachowają swoje kształty. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 10-15 min lub do zezłocenia się brzegów. Wyjmujemy studzimy na kratce. Przechowujemy w puszce lub szczelnie zamkniętym słoiku. Lukrujemy.

    Lukier królewski:
    Cukier puder przesiać przez sito. Dokładnie rozdzielamy białko od żółtka, wlewamy je do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy mikserem ok. 10 minut na niskich obrotach, (najlepiej ręcznym używając mieszadeł, a nie ubijaków do piany). Dzięki temu zabiegowi niepotrzebnie nie napowietrzymy lukru i nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrzne na wierzchu, które mogą być później widoczne na wierzchu pierniczka. Pęcherzyków pozbywamy się delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Możemy zrobić go kilka godzin wcześniej żeby pęcherzyki zniknęły albo lukrować na drugi dzień. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier, dodajemy odpowiednią ilość barwnika, w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Ja do pastelowych kolorów użyłam dosłownie na czubeczku wykałaczki barwnika. Gotowy lukier przekładamy do foliowego rękawa cukierniczego, z najmniejszą okrągłą tylką Wiltona nr 1 lub robimy malutką dziurkę w jednorazowym rękawie cukierniczym. Dekorujemy według uznania. Najpierw obrysowujemy kontur na ciasteczku, a następnie czekamy aż zastygnie. Następnie wyłożyłam odrobinę lukru na środek i wykałaczką rozprowadzałam po całości. Po zastygnięciu 1 warstwy możemy rysować ponowny wzorek. Wyjdzie nam fajny efekt. Konsystencję lukru możemy zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka/soku z cytryny lub wody (najlepiej robić to wszystko kropelka po kropelce).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasteczkaWielkanocświętakruche ciasteczkalukier królewskiciasteczka wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocne ciasteczka

Dodane przez: Ewa Kimstacz

Wielkanocne ciasteczka

Kolorowe pisanki i zajączki z kruchego...

Wielkanocne pisanki

Dodane przez: Bo-Bożena

Wielkanocne pisanki ( ciasteczka)

Tym razem nie orzeszki, a robione...

image-0hn9ruv

Dodane przez: Mienta

Ciasteczka owsiane - jajeczka Wielkanocne

Pyszne i zdrowe ciasteczka w kształcie...

image-1jbbt5l

Dodane przez: Monika Matysiak

Ciasteczka – jajka wielkanocne

Kolorowe, słodkie i wesołe ciasteczka,...

Wielkanocne ciasteczka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasteczka "Wielkanocne jajeczka''

Te ciasteczka są idealnie kruche,wprost...

image-27dtmf9

Dodane przez: Agnieszka Rec

Wielkanocne ciasteczka przekładane

Naprawdę warto zrobić takie ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE