Wielkanocne ciasteczka last minute

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wielkanocne ciasteczka last minute

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 400 g mąki pszennej,
    - 200 g masła (zimnego),
    - 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g / odrobina aromatu migdałowego,
    - szczypta soli,
    - 2 jajka,
    - ok. 120 g cukru pudru.

    Lukier królewski:
    - 2 białka (ok. 30 g jedno),
    - 300 g cukru pudru,
    - ok. 10 kropli soku z cytryny,
    - barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Wielkanocne ciasteczka last minute - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką. Następnie użyłam ozdobnego drewnianego wałka z napisem (prezent od męża), wykrajamy okręgi szklanką o ostrych krawędziach lub inny wzór foremek do ciasteczek (wielkość wg uznania). Układamy na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. wówczas ciasto nie zleje się, a wzorki zachowają swoje kształty. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 10-15 min lub do zezłocenia się brzegów. Wyjmujemy studzimy na kratce. Przechowujemy w puszce lub szczelnie zamkniętym słoiku. Lukrujemy.

    Lukier królewski:
    Cukier puder przesiać przez sito. Dokładnie rozdzielamy białko od żółtka, wlewamy je do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy mikserem ok. 10 minut na niskich obrotach, (najlepiej ręcznym używając mieszadeł, a nie ubijaków do piany). Dzięki temu zabiegowi niepotrzebnie nie napowietrzymy lukru i nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrzne na wierzchu, które mogą być później widoczne na wierzchu pierniczka. Pęcherzyków pozbywamy się delikatnie przekłuwając je wykałaczką. Możemy zrobić go kilka godzin wcześniej żeby pęcherzyki zniknęły albo lukrować na drugi dzień. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier, dodajemy odpowiednią ilość barwnika, w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Ja do pastelowych kolorów użyłam dosłownie na czubeczku wykałaczki barwnika. Gotowy lukier przekładamy do foliowego rękawa cukierniczego, z najmniejszą okrągłą tylką Wiltona nr 1 lub robimy malutką dziurkę w jednorazowym rękawie cukierniczym. Dekorujemy według uznania. Najpierw obrysowujemy kontur na ciasteczku, a następnie czekamy aż zastygnie. Następnie wyłożyłam odrobinę lukru na środek i wykałaczką rozprowadzałam po całości. Po zastygnięciu 1 warstwy możemy rysować ponowny wzorek. Wyjdzie nam fajny efekt. Konsystencję lukru możemy zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka/soku z cytryny lub wody (najlepiej robić to wszystko kropelka po kropelce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szybkie pierniczki last minute

To może cię zainteresować