Pełnoziarnisty piernik jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Banana obieramy i miksujemy blenderem na mus. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę. W drugiej misce umieszczamy jogurt, jajko, ksylitol, banana i rozpuszczone masło. Mieszamy krótko rózgą. Dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia.
Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Piernik pieczemy około 35-45 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu piernik wyjmujemy z keksówki na kratkę i całkowicie studzimy. Kroimy go na 2 części i przekładamy powidłami, a wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w mikrofali. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze