Sernik jogurtowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, dodać cukier oraz posiekaną margarynę. Całość dokładnie wyrób na gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną a resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Ciasto podpiec 10 minut w temperaturze 180 C.
2.Masa jogurtowa: masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy dodawać jogurt grecki na przemian z proszkiem budyniowym. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę jogurtową wylać na podpieczony spód i piec 30 minut w temperaturze 160C. Sernik wyjąć z piekarnika i ułożyć maliny.
3.beza: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a na samym końcu dodać proszek budyniowy. Bezę rozsmarować na owocach i zetrzeć schłodzoną część ciasta. Sernik piec jeszcze 30 minut w 160C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze