Sernik jogurtowy z malinami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny serniczek na kruchym spodzie z soczystymi malinami, w sam raz do kawki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:
    3 jogurty greckie (3x 400 g)
    szklanka cukru
    150 g masła
    4 jajka
    2 budynie śmietankowe

    beza:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    ponadto:
    500 g malin
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik jogurtowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, dodać cukier oraz posiekaną margarynę. Całość dokładnie wyrób na gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną a resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Ciasto podpiec 10 minut w temperaturze 180 C.
  • 2. Masa jogurtowa: masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy dodawać jogurt grecki na przemian z proszkiem budyniowym. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę jogurtową wylać na podpieczony spód i piec 30 minut w temperaturze 160C. Sernik wyjąć z piekarnika i ułożyć maliny.
  • 3. beza: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a na samym końcu dodać proszek budyniowy. Bezę rozsmarować na owocach i zetrzeć schłodzoną część ciasta. Sernik piec jeszcze 30 minut w 160C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować