Niecodzienne połączenie, ale ziemniaki są zupełnie niewyczuwalne. Pierniczki są po prostu pyszne.
60 min
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła
450 g mąki
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1,5 łyżki dobrej jakości kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
Pierniczki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki (oczywiście bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść praską lub widelcem. Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Podgrzewać mieszając i uważać, żeby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia.
Przestudzoną masę wlać do dużej misy, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać foremkami. Piec w temp. 160 stopni około 10 minut w piekarniku z termoobiegiem. Wystudzone pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem.
Komentarze