Pierniczki z ziemniakami

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Niecodzienne połączenie, ale ziemniaki są zupełnie niewyczuwalne. Pierniczki są po prostu pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
    250 g miodu
    150 g cukru
    125 g masła
    450 g mąki
    1 czubata łyżka przyprawy do piernika
    1,5 łyżki dobrej jakości kakao
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki (oczywiście bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść praską lub widelcem. Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Podgrzewać mieszając i uważać, żeby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
    Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia.
    Przestudzoną masę wlać do dużej misy, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać foremkami. Piec w temp. 160 stopni około 10 minut w piekarniku z termoobiegiem. Wystudzone pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować