Coś z moim ulubionym szpinakiem i innymi warzywami.
60 min
Składniki:
Składniki na naleśniki:
litr mleka
2 jajka
szczypta soli
olej
mąka
Składniki na farsz:
opakowanie szpinaku (może być mrożone)
cebula
seler
marchew
sól, pieprz do smaku
kilka plasterków sera oscypka do dekoracji
Tort szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z mlekiem, solą, kilkoma łyżkami oleju oraz mąką, tak, by powstało dosyć gęste ciasto, następnie dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Smażymy dość grube naleśniki.
2. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy starte na tarce o małych oczkach marchew, seler (pół, jeśli jest spory), dusimy, aż warzywa zmiękną, dodajemy rozmrożony szpinak i jeszcze dusimy kilka minut, aż odparuje większość płynu, doprawiamy do smaku.
Formę do tart smarujemy lekko masłem, kładziemy pierwszego naleśnika i pokrywamy go farszem. Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatni naleśnik dekorujemy kilkoma wiórkami masła oraz plasterkami sera (rodzaj dowolny, ale bardzo pasuje tutaj konkretny smak oscypka. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Taki tort idealnie komponuje się z sosem grzybowym.
Komentarze