Tort szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś z moim ulubionym szpinakiem i innymi warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
    litr mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    olej
    mąka
    Składniki na farsz:
    opakowanie szpinaku (może być mrożone)
    cebula
    seler
    marchew
    sól, pieprz do smaku
    kilka plasterków sera oscypka do dekoracji

Tort szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z mlekiem, solą, kilkoma łyżkami oleju oraz mąką, tak, by powstało dosyć gęste ciasto, następnie dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Smażymy dość grube naleśniki.
    2. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy starte na tarce o małych oczkach marchew, seler (pół, jeśli jest spory), dusimy, aż warzywa zmiękną, dodajemy rozmrożony szpinak i jeszcze dusimy kilka minut, aż odparuje większość płynu, doprawiamy do smaku.
    Formę do tart smarujemy lekko masłem, kładziemy pierwszego naleśnika i pokrywamy go farszem. Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatni naleśnik dekorujemy kilkoma wiórkami masła oraz plasterkami sera (rodzaj dowolny, ale bardzo pasuje tutaj konkretny smak oscypka. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Taki tort idealnie komponuje się z sosem grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy