Pierniczki z ziemniakami

0 (0 ocen)

Przepis na pierniczki jest dla wielu znany, ale cały czas wart przypominania bo wychodzą pyszne.

Składniki:

  • 25 dag gotowanych ziemniaków
    25 dag miodu
    1 jajko
    10 dag cukru
    12,5 dag masła
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    45 dag mąki tortowej
    ½ opakowania przyprawy do pierników
    Lukier;
    1 białko jajka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sm15ib 1. Gotowane, zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Miód rozpuścić razem z cukrem do ciepłego miodu dodajemy masło i po jego rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski na sucho, mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy lekko ubite jajko, płynny miód i ziemniaki , następnie zagniatamy jednolite ciasto ( gdyby było za luźne można dodać 1 łyżkę mąki) .
    Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość około 1 cm, foremką wycinamy pierniczki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
    Pieczemy około 10 minut w temp. 180st.
    Upieczone i wystudzone pierniczki dowolnie ozdobić przy pomocy lukru . Ozdobione pierniczki zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
    Lukier:
    Białko z wcześniej wyparzonego wrzątkiem jajka ubić przy pomocy robota na najmniejszych obrotach z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny , cukru dodajemy po łyżce do uzyskania odpowiedniego gęstego lukru. Tak przygotowany lukier można dowolnie barwić i po przełożeniu do woreczków jak pisakami malować nim pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować