Pierniczki z ziemniakami - super mięciutkie

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniki z ciasta z dodatkiem ziemniaków są wyjątkowo miękkie i puszyste. Zrobienie ich jest bardzo proste, więc można urządzić sobie świąteczne pieczenie z dziećmi! Przepis dostałam od koleżanki z pracy, a to najlepsze źródło sprawdzonych receptur kulinarnych ;)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
    Miód - 250ml
    Cukier - 200g
    Ziemniaki ugotowane - 250g (około 4 średnie)
    Masło - 120g
    Kakao - 1,5 łyżki
    Jajko- 1szt 1 żółtko
    Przyprawa do piernika - 1 łyżka
    Soda oczyszczona - 1 łyżka
    Dowolna dekoracja: lukier, polewa czekoladowa, kolorowe cukrowe ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki z ziemniakami - super mięciutkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i połączą. Po ostudzeniu dodajemy do nich jajko, żółtko zmielone ziemniaki i wszystkie składniki sypkie: mąkę, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy bardzo blisko siebie, bo ciasteczka sporo wyrastają. Z tej porcji wyszło mi 5 blaszek małych pierniczków.
    Pieczemy w 160 stopniach przez 6-8 minut (w zależności od grubości).
    Po ostudzeniu pierniczki dekorujemy zgodnie z naszą inwencją. Ja użyłam lukru i cukrowych ozdób świątecznych.
    Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku - długi czas pozostaną miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować