Lasagne z niewykorzystanego makaronu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dobry sposób na wykorzystanie makaronu, który został z poprzedniego dnia. Nie używamy tu sera, za to same proste składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

  • 45 min

Składniki:

  • Około 50 dkg makaronu (kształt dowolny) - może być z poprzedniego dnia
    0,5 kg mięsa mielonego z szynki
    fasola w puszce
    butelka gotowego sosu bolognese
    dwa ząbki czosnku
    trzy łyżki śmietanki
    sól, pieprz
    łyżka oliwy

Lasagne z niewykorzystanego makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy, zalewamy sosem i chwilę dusimy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolkę. Foremkę (ja użyłam zwykłej keksówki) smarujemy oliwą i wykładamy pierwszą warstwą makaronu. Dzielimy mięso i makaron na tyle warstw, ile chcemy, ale tak, żeby na samym wierzchu wypadł makaron. Pozostawioną warstwę makaronu mieszamy ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałą masę wylewamy na pozostałe składniki i zapiekamy (najlepiej pod folią aluminiową) około pół godz. w temp. 200 stopni Celsjusza.

Porady

Do tak przygotowanej lasagne doskonale pasuje sos czosnkowy. Polecam również nie robić zbyt wielu warstw, może być ich mniej, ale dzięki temu doskonale będą widoczne podczas krojenia. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy