Biała kiełbasa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycące, pyszne, oszczędne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 kawałków białej kiełbasy
    szklanka soczewicy (ja używam czerwonej)
    2 marchewki
    2 średnie cebule
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    oliwa/olej
    przyprawy: pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie, vegeta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kawałki białej kiełbasy włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak, by były całkowicie przykryte. Postawić na ogniu i gotować aż do pojawienia się białej piany. Zakręcić płomień i zostawić kiełbasę pod przykryciem na około 10 minut.
    2. Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchewkę w talarki. Rozgrzać na patelni kilka łyżek oliwy lub oleju i przesmażyć przez kilka minut ciągle mieszając cebulę i marchewkę, na koniec dodać pokrojony drobno czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, uważając, by czosnek się nie przypalił. Zdjąć z ognia i wmieszać w warzywną mieszankę ketchup, pół łyżeczki pieprzu, majeranek, zioła prowansalskie i łyżkę vegety.
    3. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ze sobą szklankę soczewicy oraz przesmażone warzywa. Na to ułożyć kawałki kiełbasy. Zalać wodą, by wszystkie składniki były zakryte.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Porady

Zamiast białej kiełbasy można użyć różnych rodzajów mięsa, schab, łopatka, szynka, tylko należy wydłużyć czas pieczenia do godziny. Można również wykorzystać kawałki wędlin, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dzięki aromatycznym warzywom nabiorą nowego smaku i nic się nie zmarnuje :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować