Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza wersja klasycznej tarty, prawie bez cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    około pół kostki bardzo zimnego masła
    mały kubeczek śmietany

    Nadzienie:
    3 jabłka
    pół szklanki płatków owsianych górskich
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
    garść rodzynek namoczonych w alkoholu (w wersji dla dorosłych)
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, następnie szybko wkrawamy do niej masło, wbijamy jajko i solimy. Stopniowo i w niewielkich ilościach wlewamy śmietanę, tak, by zebrać wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy na patelnię i dusimy na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i łyżką masła, od czasu do czasu mieszając. Na koniec zamykamy gaz i wsypujemy płatki owsiane z rodzynkami i cynamonem. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aż płatki wchłoną sok z jabłek.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 całości rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy, lekko studzimy, wykładamy na ciasto jabłkowe nadzienie, a na wierzchu układamy ozdobną szachownicę z reszty ciasta. Pieczemy 10-15 min aż do momentu, kiedy wierzch będzie złoty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować