Zdrowsza wersja klasycznej tarty, prawie bez cukru.
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
około pół kostki bardzo zimnego masła
mały kubeczek śmietany
Nadzienie:
3 jabłka
pół szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
garść rodzynek namoczonych w alkoholu (w wersji dla dorosłych)
Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, następnie szybko wkrawamy do niej masło, wbijamy jajko i solimy. Stopniowo i w niewielkich ilościach wlewamy śmietanę, tak, by zebrać wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy na patelnię i dusimy na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i łyżką masła, od czasu do czasu mieszając. Na koniec zamykamy gaz i wsypujemy płatki owsiane z rodzynkami i cynamonem. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aż płatki wchłoną sok z jabłek.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 całości rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy, lekko studzimy, wykładamy na ciasto jabłkowe nadzienie, a na wierzchu układamy ozdobną szachownicę z reszty ciasta. Pieczemy 10-15 min aż do momentu, kiedy wierzch będzie złoty.
Komentarze