Pierniki orzechowe

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.

W SAM RAZ DO POWIESZENIA NA CHOINKĘ ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    4 żółtka
    2 białka
    0,5 szklanki cukru
    1,5 łyżki kakao
    80 g zmielonych orzechów
    1 łyżka skórki cytrynowej
    100 ml śmietany
    1,5 łyżeczki sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    pół kostki masła
    200 g miodu

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Pierniki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao wymieszać z mąką, orzechami i skórką cytrynową. Miód zagotować z przyprawą do piernika, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści a potem wystygnie. Sodę dokładnie połączyć ze śmietaną i odstawić (powinna zwiększyć objętość)
    Białka ubić na pianę, dodać cukier i żółtka. Gotowe wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę i wyrobić ciasto. ( będzie dość rzadkie) Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  • 2. Gotowe ciasto podsypać mąką i wałkować na grubość ok 0, 5cm. Wykrawać pierniczki. Piec w temp 180C przez ok 10-15 min. Jeśli mają być błyszczące przed pieczeniem posmarować białkiem.
  • 3. Po upieczeniu są dość twarde dlatego najlepiej odstawić je na kilka tygodni do pudełeczka aby zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować