Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Były bułki to muszą być i hamburgery

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka musztardy
    niecała płaska łyżeczka soli
    pieprz
    1 łyżeczka sosu chili ( opcjonalnie)


    Dodatkowo:

    4 bułki
    4 plastry sera żółtego
    cebula
    pomidor
    sałata
    sos czosnkowy/majonez
    keczup
    musztarda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Kotlety Kanapki

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso na kotlety 1. Schłodzone wcześniej mięso przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, musztardę, sól oraz pieprz i chili.
    Całość dobrze wymieszaj ( najlepiej ręką). Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte.
    Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Pod koniec grillowania na kotlety połóż po jednym plastrze sera żółtego.

    Przed podaniem bułki przekrój ją na pół i delikatnie podpiecz, tak aby była chrupiąca. Następnie obie części po wewnętrznej stronie posmaruj sosem czosnkowym lub majonezem. Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować