Pierniczki z Bazylei

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piecze się je w formie jednego ciasta, a potem kroi w kostkę. Bardzo smaczne, lekko ciągnące, dość słodkie. Zmieniłam trochę oryginalny przepis i zamiast skórki pomarańczowej dodałam pokrojone suszone morele. Zamiast zwykłego lukru zrobiłam inny, "zapieczony".

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g miodu
    100 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    40 g posiekanych migdałów
    1 łyżka soku z cytryny
    300 g mąki pszennej
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g suszonych moreli

    Lukier:
    100 g cukru pudru
    1-2 łyżeczki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Miodownik Desery Pierniczki

Pierniczki z bazylei - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wyłożyć miód i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia. Do gorącego miodu dodać cynamon, przyprawę do piernika, migdały, sok z cytryny i mąkę i proszek do pieczenia i drobno pokrojone suszone morele, szybko wymieszać. Ciepłe ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 26x21 cm (jest dość lepiące). Lekko posypując wierzch równomiernie rozprowadzić. Foremkę przykryć ściereczką i zostawić w pokojowej temperaturze na noc. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 15-20 minut.
  • 2. Cukier puder wymieszać z wodą, rozsmarować po gorącym pierniku. Jeśli chcemy osiągnąć popękany lukier jak na zdjęciu, wstawiamy ponownie do piekarnika na 2-3 minuty.

Porady

Można zrezygnować z nocnego leżakowania ciasta i piec od razu po jego przestudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować