Pierniczki na raz dwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z miodem rozpuścić. Gdy przestygnie to przelewamy do suchych składników i wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy.
Schładzamy 20 - 30 min. w lodówce.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3 - 5 mm.
i wykrawamy dowolne kształty.
2.Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni, pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.10 min. ( najlepiej około 7 - 8 min. sprawdzić czy zaczynają się rumienić od spodu - jak tak to wyjmujemy ) przed pieczeniem możemy słomką do picia zrobić otworki by móc je potem zawiesić. Po całkowitym przestudzeniu - zdobimy lukrem lub jak nam się tylko podoba.
Porady
można dodać 2 łyżeczki kakao - będą o wiele ciemniejsze :)
Komentarze