Pierniczki dojrzewające

4.5 (147 ocen)

Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec ponieważ mąż je uwielbia i krótko mówiąc zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia, pochłonął prawie całą puszkę w kilka dni, więc pierniczki które miały być długo dojrzewającymi stały się króciutko leżakującymi ;) Musiałam upiec drugą turę, na szczęście

Składniki:

  • Skłądniki
    80 gr masła
    1/4 szkl miodu
    1/2 szkl cukru ( dałam brązowy ale może być zwykły)
    1 jajko
    2 1/4 szkl mąki pszennej
    1-2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka sody + 2 łyżki mleka
    1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki dojrzewające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y2bw0a 1. Miód i masło podgrzewamy w rondelku lub garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
  • image-0aik1ab 2. W misce umieszczamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika wbijamy do niej całe jedno jajko oraz rozpuszczona w mleku sodę. Dodajemy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy na gładkie ciasto. schładzamy przez 30 min w lodówce. Ja schładzałam tylko za pierwszym razem kiedy robiłam pierniczki z tego przepisu, za drugim razem od razu zabrałam się do wałkowania i też dobrze współpracowało się z tym ciastem. ;)
  • image-00jy43g 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm ( grubsze pierniczki lepiej smakują ). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rzez około 10-12 min w 180 stopniach. Pilnujmy czasu pieczenia żeby pierniczki nie spiekły się nam zanadto ponieważ staną się zbyt kruche oraz gorzkawe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować