Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na małym ogniu rozpuścić masło. Do masła dodać cukier, miód, przyprawę piernikową, pieprz i wodę. Składniki doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Pogotować ok. 5 minut, nadal mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do mąki z sodą wlać masę miodową i wyrobić ręką gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
2.Ciasto (po wyjęciu z lodówki) rozwałkowywać partiami na grubość ok. 3-4 mm. Foremkami lub nożem wycinać ciastka o różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok.8-9 minut.
Wystudzone pierniczki dekorować pisakami cukrowymi lub lukrem. Do świąt przechowywać w blaszanej puszce (dzięki temu zmiękną).
Komentarze