Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

Idealne na święta i zawsze się udają. Można przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę, żeby móc po upieczeniu powiesić je na choinkę.

Składniki:

  • - 400 g mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 250 g cukru
    - 100 g miodu
    - 10 ml zimnej wody
    - 1 łyżka przyprawy piernikowej
    - 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    - 1 łyżka sody oczyszczonej
    - cukrowe pisaki lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu rozpuścić masło. Do masła dodać cukier, miód, przyprawę piernikową, pieprz i wodę. Składniki doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Pogotować ok. 5 minut, nadal mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do mąki z sodą wlać masę miodową i wyrobić ręką gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  • 2. Ciasto (po wyjęciu z lodówki) rozwałkowywać partiami na grubość ok. 3-4 mm. Foremkami lub nożem wycinać ciastka o różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok.8-9 minut.
    Wystudzone pierniczki dekorować pisakami cukrowymi lub lukrem. Do świąt przechowywać w blaszanej puszce (dzięki temu zmiękną).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować