Świąteczne pierniczki

  • wyświetlono: 1324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie Świąt bez moich ulubionych pierniczków korzennych, które z dnia na dzień stają się coraz smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wyraziste. Uwielbiam je, ponieważ pysznie umilają nam świąteczny czas. Serdecznie polecam ten przepis, który sprawdza się u mnie każdego roku :)

Kasia Futka
  • 60min

Składniki

- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 200 g miodu
- 150 g masła
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kefiru
- szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczne pierniczki

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę do piernika oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 2. Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka podwoiła objętość.
  • 3. Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, delikatnie je ubijamy, a następnie dodajemy do nich żółtka, a także kefir z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do suchych składników wraz z ostudzonym masłem i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 1 dobę.

    * Ciasto po wyrobieniu może wydawać się rzadkie, ale już na drugi dzień stwardnieje i będzie miało odpowiednią konsystencję.

    ** Najlepsze pierniczki wychodzą z ciasta, które miało czas odpowiednio "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na minimum 24 godziny (można na dłużej).
  • 4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.
  • 5. Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni). Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami. Życzę smacznego! :)

Porady

Aby pierniczki nabrały połysku, możemy je przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania_dla_urodysezonowe_przysmakipiernikiPierniczkiświąteczne pierniczkiPierniczki korzenne

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny piernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Świąteczny piernik.

Puszysty i pyszny piernik.

Świąteczne pierniczki

Dodane przez: Skotka

Świąteczne pierniczki

Co roku przed świętami piekę pierniczki...

Pierniczki Świąteczne

Dodane przez: karolinajedynak24

Świąteczne pierniczki

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy...

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

Dodane przez: olinek_82

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie...

pierniczki świąteczne

Dodane przez: agarybak76

Pierniczki świąteczne

Piękna dekoracja świąteczna, a...

image-07ubd3c

Dodane przez: Ewelina Marcin

Świąteczny piernik

W Święta Bożego Narodzenia nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE