Składniki na około 100 sztuk:
55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
1.Rozpuścić masło ,miód wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju.
Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu).
Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu. ( ja posypałam orzechami, kokosem, cukrem brązowym, skórka pomarańczowa)
Porady
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy)
Komentarze