Pierniczki

0 (0 ocen)

święta przed nami

Składniki:

  • Składniki na około 100 sztuk:
    55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
    30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
    10 dag cukru pudru
    12 dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
    kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło ,miód wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju.

    Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu).

    Wykrawać pierniczki.

    Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

    Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC

    Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu. ( ja posypałam orzechami, kokosem, cukrem brązowym, skórka pomarańczowa)

Porady

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować